Bestelwagen veiligheidstips: hoe je je bestelwagen, de lading en jezelf tijdens het werk en op het werk beveiligt.

Gezondheid en veiligheid is focus nr. 1 voor bedrijven, hier zijn enkele top tips voor eigenaars en bestuurders van bestelwagens.

Als u met een bestelwagen werkt, moet u dit veilig doen, terwijl u dit onmisbare bedrijfsmiddel beschermt, het beveiligt en ervoor zorgt dat dieven wel twee keer nadenken voor ze hem of de inhoud ervan stelen.

Het bezitten en exploiteren van een bestelwagen is een fulltime baan. Niet alleen moet u hem onderhouden en zorgdragen voor een goede werking, hij moet ook veilig zijn zodat uw bedrijfsvoering ongestoord door kan gaan. Tenslotte is tijd geld, en hoe meer tijd u kwijt bent aan problemen en gedoe, des te minder geld komt er binnen. Het betekent dat de veiligheid van een bestelwagen een prioriteit moeten zijn voor elke eigenaar en bestuurder.

Veiligheid komt in vele vormen waar het bestelwagens betreft. Alle nieuwe bestelauto’s zijn tegenwoordig voorzien van zaken zoals stabiliteitscontrole, airbags en ABS, terwijl de meest recente modellen vaak beschikbaar zijn met geavanceerde veiligheidsvoorziening, zoals City brake-assist, lane departure warning en adaptieve cruise control. Maar terwijl de fabrikanten hun steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat de veiligheid van moderne bedrijfswagens op dezelfde niveau komt als bij personenauto’s, is er nog genoeg dat de eigenaren van bestelwagens kunnen doen om ervoor te zorgen dat deze veiligheidssystemen goed werken.

Te vaak begrijpen bestuurders de veiligheidsvoorzieningen op hun voertuig niet goed. Het is altijd de moeite waard om na te gaan hoe extra apparatuur werkt, zodat u het maximale voordeel er uit kunt halen. Dat geldt voor meer geavanceerde technologieën zoals City brake-assist en lane departure warning, maar ook voor dagelijkse veiligheids- hulpmiddelen zoals ABS-remmen en ESC-stabiliteitscontrole. Bestuurders moeten de tijd nemen om de handleiding te lezen en de bezitters van bestelwagens moeten er een punt van maken om hun chauffeurs bekend te maken met de veiligheids-hulpmiddelen op het voertuig.

 

 

Bestelauto eigenaren moeten veiligheid in het achterhoofd houden bij het bestellen van hun voertuigen. Een beetje extra uitgeven aan de juiste toebehoren van de bestelauto zou zich op de lange termijn kunnen uitbetalen. U zult merken dat de meeste nieuwe bestelauto’s nu standaard zijn voorzien van een vast tussenschot, zodat losliggende lading niet naar voren kan vliegen en daarbij personen kan verwonden bij hard remmen. Niet alle bestelwagens zijn uitgerust met een tussenschot, maar het is een nuttige veiligheids-item om te hebben. Een tussenschot stopt ook de toegang tot de laadruimte via de voordeuren. Bij sommige bestelwagens is er een separate afsluitmogelijkheid tussen laadruim en passagiers-compartiment  hetgeen extra veiligheid biedt.

Hoe de lay-out van uw bestelwagen er ook uit ziet, hoe u de wagen laadt, bepaalt of hij veilig is om mee te rijden of niet. Voordat u inlaadt, is het eerste wat u moet weten wat het maximale toegestane laadgewicht is dat uw bestelwagen mag hebben. U vindt dit op het voertuig identificatie nummer van de bestelwagen (VIN). Hierop staat vermeldt het merk Bedrijfswagen, model, motor en afmetingen, het unieke VIN chassisnummer en de Toegestane Maximum Massa (TMM). Dit gewicht is het maximum  dat de bestelwagen mag wegen tijdens het rijden. Het is niet alleen het  laadvermogen die u kunt meenemen, het is het totaal van wat de auto mag wegen, dus ook het gewicht van de chauffeur, de passagiers en de brandstof aan boord zijn factoren die meespelen.

 

Alle bestelwagens die op een standaard rijbewijs B (E) kunnen worden bestuurd, zijn beperkt tot het maximale TMM van 3.500kg.  Het merendeel van de bestelauto’s heeft een TMM onder dit gewicht en het betekent dat de allergrootste  bestelauto’s (lange wielbasis en hoge dak versies bijvoorbeeld) enorme ladingvolumes kunnen hebben, maar zij zullen relatief kleine stijgingen laten zien t.a.v. laadcapaciteit in kg. als het gaat om TTM. Ze zijn meer geschikt voor grote, volumineuze, lichte lading en het is mogelijk dat een kleinere bestelwagen daadwerkelijk een zwaardere lading mag hebben.

Bij het laden van een bestelwagen is het belangrijk om goede gewichtsverdeling te hebben, zodat de voor- of achteras niet overbelast is. Dit kan er voor zorgen dat de bestelwagen een ongelijk zwaartepunt heeft, wat de handling en de besturing zal beïnvloeden en onstabiel maakt. De zwaarste items die u meeneemt, moeten zo laag mogelijk en tussen de voor- en achterassen worden geladen, evenals langs de middellijn van de bestelwagen. Als dit niet mogelijk is, dan moeten zwaardere objecten aan weerszijden van de bestelwagen gelijkmatig worden verdeeld.

Je moet er echt voor zorgen dat niets in het laadruimte kan bewegen tijdens het rijden. Alles wat in de achterkant van een bestelwagen wordt gezet, moet veilig vastgezet zijn, en de moderne bestelauto’s beschikken over veel mogelijkheden om lading te verankeren.

 

 

Sjorogen die zich op de solide punten van de laadvloer bevinden, bieden de beste veiligheid voor elke lading, en een goede set spanbanden kunnen de meeste artikelen beter vastzetten dan een stuk touw.

Ook als u een grote pallet meeneemt, is het raadzaam om deze zo goed mogelijk vast te maken, want zelfs als uw bestelwagen een stroeve bodem heeft, dan nog zijn ze in beweging wanneer u onderweg bent. Een bewegende lading kan mogelijk de goederen of het voertuig beschadigen of zelfs een ongeluk veroorzaken doordat de bestelwagen onstabiel wordt.

Wanneer het niet uitmaakt dat uw lading een beetje beweegt, kunnen ook elastische banden  worden gebruikt om items vast te zetten. De bloot-liggende spanten in de zijwanden van de bestelwagen en die deze zijn sterkte geven, bieden veel bevestigingsmogelijkheden en hebben vaak sjor-ogen om iets vast te haken of  om met touw of spanbanden iets vast te zetten.

Natuurlijk is het, voordat je alles hebt vastgezet, een goed idee om ervoor te zorgen dat uw goederen beschermd zijn tegen schade. Plastic bubble wrap en opvulling, is goed te gebruiken, terwijl oude handdoeken en lakens helpen om dingen schoon te houden en om te voorkomen dat ze beschadigen wanneer ze tegen de wanden van de laadruimte stoten tijdens het rijden en bij het in- en uitladen.

Als een ongezekerde lading in de achterkant van de bestelwagen verschuift, kan dit de binnenkant van de bestelwagen soms aanzienlijk beschadigen. Als u ervoor kiest om uw bestelwagen te upgraden met een van rubber coating voorziene vloerplaat en houten zijwanden, dan wordt meestal alleen daaraan schade aangebracht, in plaats van aan de auto en zal het veel makkelijker en goedkoper  zijn om e.e.a te repareren.

 

Zodra u uw bestelwagen hebt geladen, bent u klaar om te gaan. Doe rustig aan om ervoor te zorgen, dat er geen items in het laadruim bewegen, met

 

een gedosseerde en soepele bediening van het gaspedaal, remmen en stuur. Plotselinge bewegingen kunnen uw lading doen verschuiven, en als de items echt zwaar zijn, kunnen ze loskomen van hun spanbanden.

Als u tijdens het rijden stoten of klappen hoort vanuit het laadruim, dan is het wijs om op een veilige plaats naar de kant te gaan, zodat u uw lading kunt controleren – u zou niet willen dat u uw bestemming bereikt, u de deur opent en alle goederen uit de auto vallen. Dankzij de hoge zitpositie van een bestelwagen is het makkelijker om ver vooruit te kijken en te anticiperen op wat er op de weg gebeurt, hetgeen u helpt om soepeler te rijden.

Moderne bestelwagens komen met de gebruikelijke waaier van alarmsystemen en startonderbrekers die u ook op personenauto’s vindt, maar u kunt verdere stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat uw bestelwagen veilig is. Mechanische beveiliging omvat bijvoorbeeld stuurwiel-vergrendeling deze voorkomt diefstal terwijl een slotplaat een inbraak voorkomt en voorkomen slot bouten de diefstal van de lichtmetalen wielen.

Een track en trace-apparaat kan worden toegevoegd – hoewel dit duur kan zijn en u maandelijkse kosten krijgt voor de tracking capaciteit, zal uw verzekeringspremie mogelijk verminderen. Een eenvoudige sticker met de tekst ‘Geen kostbaarheden in de auto’ lijkt misschien zinloos, maar het kan een goedkoop middel zijn om een eventuele dief aan uw auto voorbij te laten gaan.

Een andere top beveiligingstip is om ergens te parkeren waar het druk is en goed verlicht, waardoor er minder kans is voor dieven om ongezien in te kunnen breken of om de wagen ongezien te kunnen stelen. Als dat geen optie is, misschien dan parkeren elders dan op de openbare weg?  Niet alle garages zijn groot genoeg om een bestelwagen te herbergen, maar als je een oprit hebt, kun je investeren in een solide hek of een slagboom die het leven van een dief moeilijker maakt.

Beveiligingsverlichting is altijd een nuttige aanvulling, terwijl de nieuwste CCTV-camera’s zijn voorzien van infrarood-activering die ze inschakelt als ze beweging detecteren. U kunt een camera aansluiten op uw lokale Wi-Fi-netwerk om ook automatisch beelden op te nemen. Hoewel dit de diefstal van een voertuig niet kan voorkomen, kan het de politie wel helpen bij hun eventuele onderzoek mocht het tot een diefstal komen.

En natuurlijk is er één aspect van bestelwagen diefstal die je zelf onder controle kunt houden, dat is de plaats waar je de sleutels van je bestelwagen bewaart. Soms kan de grootste beveiligingsfout in uw eigen huis voorkomen, wanneer u bijvoorbeeld uw sleutels bij de achterdeur aan een rekje hangt, is het voor de vastberaden dief een uitnodiging om met uw bestelwagen aan de haal te gaan.

 

Wat zijn uw beste veiligheidstips? Laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *